Gofry na ostro - ze szpinakiem, łososiem lub boczkiem. Co za smak!

150x110

Któż z nas nie zna gofrów? Pulchne, chrupiące ciasto w kształcie prostokąta z charakterystyczną kratownicą z obu stron. Przywołują skojarzenia z wakacyjnym wyjazdem nad polskie morze, gdzie imponujące jest zagęszczenie budek z goframi na metr kwadratowy. Zazwyczaj podawane w postaci słodkiego deseru, od niedawna podbijają nasze podniebienia w wydaniu „na ostro”. Oto najsmaczniejsze i najbardziej pożądane przepisy tej jesieni.

Przypominacie sobie, jak to było z goframi? Najpierw dostępne były tylko na nadmorskich promenadach, wielkomiejskich deptakach i górskich miasteczkach. Z czasem, a właściwie wraz z pojawieniem się na rynku gofrownic w przystępnych cenach, przysmak dzieci, turystów i urlopowiczów zawitał „pod strzechy” - odtąd można było cieszyć się ich smakiem nie tylko od święta. Oczywiście od momentu, w którym na ciasto „w kratę” położymy nadzienie, dzieli nas ważny proces pieczenia - receptura, którą wybierzemy, zdecyduje, czy będziemy zdrapywać widelcem z gofrownicy przypalone ciasto, czy może uda nam się przygotować je chrupiące i takie, jakie pamiętamy z wakacyjnych podróży.

Drugie wcielenie gofra

Dotychczas oblicze gofrów było jedno - słodka przekąska z bitą śmietaną, owocami lub dżemem, ewentualnie wszystkimi tymi przysmakami jednocześnie. Na szczęście smakosze szukają wciąż nowych sposobów na przyrządzanie ulubionych potraw i także w przypadku gofrów wpadli na genialny pomysł - można je przecież podawać na ostro! „Bitą śmietanę z powodzeniem może zastąpić farszem z cebuli, szpinaku i pomidorów” – proponuje Piotr Murawski, szef kuchni Knorr. „Przygotowując gofry na ostro, należy także pamiętać, aby z farszem współgrało ciasto – niekoniecznie słodkie, ale o wyrazistym, ziołowym smaku” – dodaje szef kuchni. Poniżej pyszny i prosty przepis na Gofry ze szpinakiem na ostro:

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

Ciasto:

- 1 szklanka mąki,

- 2 jajka,

- 1 łyżka cukru,

- 100 g jogurtu naturalnego,

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

- szczypta ostrej papryki,

- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Knorr,

- 100 g margaryny Kasi.

Szpinak:

- 450 g mrożonego szpinaku,

- 1 opakowanie Sosu do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo serowego Knorr,

- 1 mała cebula,

- 100 g suszonych pomidorów,

- pół łyżeczki ostrej papryki,

- 100 g żółtego sera,

- 200 ml śmietany 18%,

- 2 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Ubij białka na sztywną pianę.
  2. Pozostałe składniki precyzyjnie wymieszaj i dodaj do nich ubitą pianę.
  3. Rozgrzej gofrownicę i piecz w niej gofry. Gofr powinien piec się 3-4 minuty.

Szpinak:

  1. Rozgrzej tłuszcz i zarumień na nim wcześniej pokrojoną cebulkę. Dodaj rozmrożony i odsączony szpinak oraz suszone pomidory pokrojone w kostkę.
  2. Wszystko chwilę smaż. Śmietankę zmieszaj z sosem Knorr, by przyrządzić doskonały dressing. Dodaj go do warzyw.
  3. Całość zmieszaj i gotuj przez chwilę. Kiedy sos zgęstnieje, posyp go papryką. Szpinakowy farsz nałóż na gofry, wierzch dania ozdób startym serem żółtym.

Gofry dla mięsożerców i nie tylko

Kto powiedział, że gofrów nie można jeść z mięsem? Ależ oczywiście, że można. Takie gofry, np. z boczkiem, mogą stanowić pyszną przekąskę na spotkaniu ze znajomymi, którzy przy okazji na pewno pochwalą nowatorskie kulinarne podejście. Przekąska będzie przy tym naprawdę smaczna!

Gofry ze szpinakiem i boczkiem

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: proste

Składniki:

Ciasto:

- 1 szklanka mąki,

- 2 jajka,

- 1 łyżka cukru,

- 1 szklanka mleka,

- 100 g jogurtu naturalnego,

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

- odrobina ostrej papryki,

- 1 łyżeczka warzywnej przyprawy Knorr,

- 100 g margaryny Kasi.

Wykończenie gofrów:

- 450 g mrożonego szpinaku,

- 1 opakowanie Sosu do warzyw na ciepło do szpinaku czosnkowo serowego Knorr,

- 300 g wędzonego boczku,

- 2 łyżki kaparów,

- 1 mała czerwona papryka,

- ser parmezan do dekoracji.

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Ubij białka na sztywną pianę.
  2. Resztę składników zmieszaj i dodaj do nich przygotowaną pianę.
  3. Każdego gofra piecz przez 3-4 minuty w gofrownicy.

Wykończenie gofrów:

  1. Rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę paprykę. Dodaj obraną i posiekaną cebulę oraz rozmrożony i odciśnięty szpinak.
  2. Całość chwilę smaż i dodaj sos Knorr połączony ze śmietaną – w ten sposób przygotujesz aromatyczny dressing.
  3. Gotuj chwilę. Do gęstego sosu dodaj posiekane kapary i pokrojonego w paski łososia. Farsz nałóż na gofry i posyp startym parmezanem.

Jeśli natomiast szukamy alternatywy dla mięsa, doskonałym pomysłem są gofry z łososiem. Najlepiej będą one smakowały z dużą ilością rukoli oraz dodatkiem sera feta. Efekt wizualny jest zachwycający, natomiast smakowy… no cóż, o tym trzeba się przekonać samemu, bo nie sposób opisać walorów smakowych takiego połączenia. Poniżej szczegóły przepisu:

Gofry z rukolą i łososiem wędzonym

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: proste

Składniki:

Ciasto:

- 1 szklanka mąki,

- 2 jajka,

- 1 łyżka cukru,

- 1 szklanka mleka,

- 100 g jogurtu naturalnego,

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

- 1 łyżeczka posiekanego koperku,

- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Knorr,

- 100 g Kostki do mięs pieczeniowej Knorr.

Wykończenie gofrów:

- 300 g rukoli,

- 200 g wędzonego łososia,

- 150 g sera typu feta,

- 1 mała cytryna,

- 1 opakowanie francuskiego sosu sałatkowego winegret Knorr,

- 3 łyżki oliwy,

- pęczek rzodkiewki,

- pół łyżeczki Delikatu warzywnego Knorr.

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Z białek jajek przygotuj sztywną pianę.
  2. Pozostałe produkty wymieszaj, pod koniec dodaj ubitą pianę.
  3. Upiecz gofry w uprzednio nagrzanej gofrownicy.

Wykończenie gofrów:

  1. Fetę połącz ze stratą skórką cytryny. Z cytryny wyciśnij też trochę soku, dodaj Delikat i precyzyjnie wymieszaj. Tak przygotowany serek nałóż na gofra.
  2. Umyj rukolę i rzodkiewkę. Następnie pokrój rzodkiewkę i połącz ją z sałatą. By przygotować pyszny sos, dodaj sos sałatkowy, oliwę i trzy łyżki wody.
  3. Sałatę ułóż na gofrze, na wierzch połóż dekoracyjnie uformowany płat łososia.

Gofry po włosku - polubią je nawet dzieci!

Choć z drzew lecą już pierwsze liście, w naszych głowach żywe jest wspomnienie wakacji. Także w kuchni jest jeszcze mocno wakacyjnie - świeże warzywa, dorodne owoce – doskonałe do dań kuchni włoskiej. Jeśli zatem lubimy przepisy rodem ze słonecznej Italii, spróbujmy przygotować gofry na włoską modłę. Taka przekąska z pewnością zachwyci rodzinę lub gości, a co najważniejsze... dzieci. Pozwoli do ich diety przemycić warzywa, których zapewne nie zjadłyby na kanapce czy w sałatce do obiadu. Na pysznym gofrowym cieście warzywa powinny być o wiele łatwiejsze do przełknięcia. Smacznego!

Gofry po włosku

Ilość porcji: 6

Czas przygotowania: 15 minut

Stopień trudności: proste

Składniki:

Ciasto:

- 1 szklanka mąki,

- 2 jajka,

- 1 łyżka cukru,

- 100 g jogurtu naturalnego,

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,

- odrobina ostrej papryki,

- 1 łyżeczka przyprawy warzywnej Knorr,

- 100 g kostki do pieczenia Kasia.

Wykończenie gofra:

- 400 g mixu sałat,

- 200 g szynki parmeńskiej,

- 50 g parmezanu,

- 50 g zielonych oliwek,

- 1 opakowanie Sosu sałatkowego włoskiego Knorr,

- 2 średnie czerwone papryki,

- 3 łyżki oliwy z oliwek.

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Białka jajek ubij na sztywno. Pozostałe składniki wymieszaj, na koniec dodaj do nich ubitą pianę.
  2. Rozgrzej gofrownicę i piecz w niej poszczególne porcje ciasta.

Wykończenie gofrów:

  1. Sos Knorr połącz z oliwą i trzema łyżkami wody – tak przyrządzisz ziołowy dressing.
  2. Umyte papryki natrzyj lekko oliwą i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C. Następnie zdejmij z nich skórki, usuń pestki i pokrój w paski.
  3. Tak przygotowaną paprykę zmieszaj z sałatą i oliwkami. Następnie skrop sosem sałatkowym. Porcje sałaty nałóż na gofra. Wierzch dania ozdób plastrami szynki parmeńskiej. Całość wykończ parmezanem pokrojonym w cienkie płaty.

Więcej pysznych przepisów na inspirujące dania znajdziemy na www.przepisy.pl


dostarczył infoWire.pl